Poslať na mail

Príroda je silný protivník. Či už ide o trávnik, keď neustále bojujete s rôznymi burinami alebo ide o zámkovú dlažbu, v ktorej sa aj v najmenších štrbinách skôr či neskôr udomácni nejaká tráva. Je to neuveriteľné, ale burina sa dokáže ujať aj v štrku. Ak teda máte okolo domu krásne vysypaný štrk či váš plot zdobí okruhliakový oddeľovač od cesty, skôr či neskôr budete riešiť problém, ako odstrániť burinu zo štrku. Že ste tam nedávali žiadnu zem a pod vrstvou okruhliakov je geotextília? Nevadí, burine stačí málo…

burina na štrku

Najlepší spôsob, ako odstrániť burinu zo štrku, je nenechať ju vyrásť

Ako prevencia je vždy dôležité podložiť vrstvu štrku niečím, čo tráva neprerastie. Okolo domu pomôže nopová fólia, pod štrkové časti pozemku geotextília. Je samozrejmé, že štrkové časti od trávnika oddelíte – napríklad dlažbou. Ak sa však nebudete o štrk aj naďalej starať, skôr či neskôr prerastie burinou.

odstrániť burinu zo štrku - herbicíd

Čo robiť, keď burina napriek všetkému na štrku rastie?

Je pravdou, že akokoľvek dobre odizolujete podložie pod štrkom, burina sa aj tak nakoniec uchytí. Vietor tam naveje prachovú zeminu, tráva sa vysemení a na štrk sa dostanú semienka a burina sa uchytí. Niekto bojuje tak, že každých pár rokov na štrk prisype novú vrstvu, čím zabráni burine rásť. Ak však burina aj naďalej prerastá, môžete siahnuť po chemických bojových prostriedkoch. Oproti trávniku máte výhodu v tom, že nemusíte riešiť selektívny herbicíd – na štrku totiž nechcete žiadne rastliny. Jednoduché riešenie však nie je ani zďaleka také jednoduché. Musíte dať pozor, či po štrku nechodia tiež vaše deti či domáce zvieratá. Okrem toho tiež musíte brať ohľad aj na divo žijúce zvieratá – nechcete predsa spôsobiť ekologickú katastrofu. Z tohto dôvodu mnohí siahajú radšej po prírodných prostriedkoch ako ocot. No tie nie sú až také účinné.

odstrániť burinu zo štrku hrabľami

Super účinná mechanická vychytávka – hrable

Toto jednoduché riešenie skutočne pomáha. Pravidelné prehrabávanie štrku totiž zabraňuje burine, aby sa uchytila. Tiež vám pomôže vyhrabnúť hlbšie korene, čím zabránite rastline, aby sa silnejšie zakorenila. Ak ste sa nakoniec predsa len rozhodli pre chemický “zabijak buriny”je dobré najprv burinu vytrhať a štrk dobre prehrabať. Až potom použite herbicíd. Dosiahnete lepšie výsledky.

Ak vám odstraňovanie buriny zo štrku lezie na nervy, predsa len je to menší problém ako trávnik. Takže keď už sa musíte zlostiť na trávniku a poctivo vyťahovať rastlinku po rastlinke – nie na všetko totiž funguje herbicíd – nejaký štrk je už potom malina. Tak pevné nervy, nech je okolie vášho domu vždy krásne.

Zdroje:
Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať