Poslať na mail

Pergola – zastrešené miesto ako stvorené na letné posedenia a relaxáciu. Tiež po takom túžite? Stavbu jednoduchej pergoly zvládne šikovný domáci kutil aj svojpomocne, a pokiaľ si netrúfate, alebo plánujete zložitejšiu konštrukciu, máte možnosť osloviť odborníkov z niektorej zo špecializovaných firiem. Ako zvoliť dizajn pergoly tak, aby bola zabezpečená čo najlepšia funkčnosť a samozrejme, aby pôsobila esteticky príjemným dojmom? Dočítate sa v nasledujúcich riadkoch.

 

Samostatne stojace pergoly

Samostatne stojace pergoly sú určené na umiestnenie v blízkosti domu či inej stavby. Tieto pergoly sú najviac flexibilné, čo sa týka ich umiestnenia v priestore. Môžu byť inštalované v akejkoľvek časti dvora, ako súčasť terasy alebo napríklad pri bazéne, poskytnú tiež priestor pre parkovanie automobilu. Pri svojpomocnej stavbe zvyčajne vyžadujú o niečo väčšie zručnosti s prácou s drevom pri vyrovnávaní konštrukcie, taktiež môžu byť o niečo drahšie vzhľadom na množstvo použitého materiálu.

 

pergola-konstrukcia-a-dizajn-2

 

Pergoly ako súčasť pevnej stavby

Pergoly pripojené k pevnej stavbe sú častou voľbou pri použití vo výklenkoch domov. Takýto druh pergoly môže byť o niečo jednoduchší k zostrojeniu, keďže využíva už existujúcu štruktúru domu ako svoj hlavný nosič. Jedna strana je tak ukotvená do nosnej konštrukcie a druhú nesú stĺpiky. Toto riešenie sa odporúča najmä pri väčších konštrukciách, vďaka čomu sú stabilnejšie. V prípade, že pergola súvisí s pevnou stavbou, máte minimálne ohlasovaciu povinnosť na príslušnom stavebnom úrade.
 
pergola-konstrukcia-a-dizajn-4

 

Materiály

Výber materiálu pre stavbu pergoly odporúčame v každom prípade prispôsobiť vzhľadu a štýlu domu a jeho okolia.

 

Čo sa týka samotného dizajnu a spracovania, typickým materiálom na výrobu je drevo, najčastejšie smrek, buk či dub. Drevo však vždy vyžaduje špeciálnu úpravu, vďaka ktorej odolá nepriazni počasia aj škodcom. Pri kotvení sa nosné hranoly nesmú nikdy dotýkať priamo pôdy, práve kvôli jej vlhkosti. Vždy je vhodné zachovať odporúčaný odstup cca 15 cm. Pri dreve netreba zabudnúť ani na údržbu, napríklad pravidelný náter na oživenie farby.

 

Pre dosiahnutie moderného minimalistického dizajnu môžete použiť tiež kovovú konštrukciu, alebo osvedčenú kombináciu kovu a dreva.

 

pergola-konstrukcia-a-dizajn-8

 

Pri stavbe prístreškov nájdu využitie aj materiály ako tehla či kameň.

 

pergola-konstrukcia-a-dizajn-5

 

Dizajn ovplyvníte aj výberom materiálu na prekrytie strechy pergoly.

 

Tipy pre ozvláštnenie vzhľadu pergoly

Aj tej najskromnejšej pergole môžete pomocou niekoľkých jednoduchých trikov pridať na estetickosti.

1. V okolí pergoly vysaďte popínavé rastliny, napríklad vinič.

 


pergola-konstrukcia-a-dizajn-6

 

2. Prítomnosť kvitnúcich rastlín v okolí, zmäkčuje vzhľad mohutnej konštrukcie pergoly. Použiť môžete aj závesné kvetináče.

 

3. Ľahké závesy zabezpečia väčší pocit súkromia a dodajú pergole trochu prímorskej atmosféry.

 

pergola-konstrukcia-a-dizajn-7

 

4. Atmosféru pri večernom posedení dotvoria závesné svetielka.
 
pergola-konstrukcia-a-dizajn-1

 

Zdroj: doityourself.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať