Poslať na mail

Strecha je vynález prakticky z prehistorických čias, keď ľudský druh opustil jaskyne a začal si stavať obydlia. Požiadavky na strechu sa vekmi nemenia. Musia zabrániť vonkajším živlom ako dážď, sneh, vietor či prudké slnko, aby prenikali do obydlia. Preto je tak rozšírená betónová strecha. Betón sa uplatňuje aj tu ako skvelý materiál, ktorý v sebe spája dlhú životnosť, tvárnosť a dizajn. Máte na výber z mnohých farieb, tvarov a množstva strešných doplnkov. Ako strešná krytina patrí dnes medzi najpoužívanejšie materiály na pokryv šikmých striech.

Prečo betónová strecha?

V prvom rade je to obľúbený materiál kvôli životnosti. Tak ako je vhodný na základy či steny domu, uplatní sa aj na streche. Najmä v oblastiach, kde je veterno a hrozí, že vietor „odnesie“ časť či celú strechu, je betónová strešná krytina vhodnou voľbou. Betónová krytina poskytuje solídny materiál, ktorý len tak rozmary počasia neovplyvnia. Samozrejme, že tento materiál vyžaduje skutočne pevný krov. Je však lepšie rozhodnutie riešiť nosnosť krovu pri stavbe ako riešiť následky silného vetra. Navyše betón je veľmi odolný. Nepustia sa do neho huby, termity, neškodí mu voda a nie je horľavý. Betónová krytina je veľmi obľúbená napríklad v častiach Karibiku, ktoré trpia hurikánmi, pretože betónová strecha predsa len niečo vydrží.

Aj o betónovú strechu sa treba starať

Je samozrejmé, že nič nevydrží večne. Ak sa betónová krytina poškodí, musíte ju vymeniť. Vďaka technológii výroby však máte istotu, že každý kus bude presne sedieť. Po čase sa na betónovej streche môže uchytiť mach či riasy. Tento problém máte aj pri iných materiáloch a takto napadnutá krytina sa dá očistiť.

Estetické výhody betónovej strechy

Betónové škridle sa vyrábajú s kvalitných surovín. Oproti páleným škridliam sú síce ťažšie, ale cenovo výhodnejšie. Betón vďaka rôznym možnostiam pigmentácie navyše umožňuje, aby vaša strecha hrala rôznymi farbami. Ak chcete, budete imitovať pálenú škridlu a jej tehlovú farbu, ale môžete sa rozhodnúť pre antracitovú, modrú či inú farbu, podľa vašej chuti resp. rozhodnutia architekta.

Montáž betónovej strechy

Montáž je rovnaká ako pri pálenej škridle. Betónová škridla sa ukladá na systém latiek, sprava doľava od odkvapu ku hrebeňu strechy. Nie je výrazne profilovaná, takže pokládka je jednoduchá. Navyše pri vhodnej hydroizolácii sa dajú niektoré druhy použiť už pri strechách so sklonom 7 stupňov.

Výhody a nevýhody betónovej strechy

Nevýhodou je váha, preto sa betónové škridle nehodia napríklad pri prestavbe strechy u staršieho domu. Pokiaľ na ňom bola pálená škridla, predsa len krov niesol oveľa menšiu záťaž. Tiež je problém, že betónové škridle časom vyblednú. Predsa len žiadny špeciálny náter ani lak neochráni strechu počas celej doby životnosti pred vplyvom počasia – kyslými dažďami či UV žiarením. Takže údržbu potrebuje aj tento superodolný materiál. Výhodou betónových striech je však odolnosť voči počasiu (aj keď časom vyblednú predsa len je to jeden z najodolnejších materiálov, aké máte k dispozícii). Vekom sa jej pevnosť zvyšuje, je mrazuvzdorná, neškodí jej ani krupobitie. Ak teda hľadáte krytinu, ktorá váš dom spoľahlivo ochráni, betónová strecha je pre vás to pravé.

Máte viaceré možnosti, ako zastrešiť svoje obydlie – napríklad pálená škridla alebo plech. Kedysi sa tiež používal napr. eternit či drevo. Ak však hľadáte trvácne riešenie a viete, že váš krov betónovú krytinu unesie, nemáte prečo váhať. Betónová strešná krytina je pre vás to pravé riešenie.

Zdroje:
Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať