Poslať na mail

V nasledujúcich riadkoch získate stručný prehľad o silných účinkoch slnečného svetla na materiály konštrukcie domu, a ukážeme vám tiež inšpiratívne príklady, ako využiť vlastnosti slnka vo svoj prospech.

 

Bez ohľadu na to, v ktorej oblasti žijete, slnko vždy do určitej miery ovplyvňuje vaše bývanie. Poskytuje viac ako len teplo, v zimnom období dokáže pri správnom využití vyhriať domácnosť, v lete naopak hľadáme cesty ako sa vyhnúť prenikaniu slnečných lúčov do interiéru. Pomôcť môže správna voľba materiálov či kvalitné  tienenie.

 

Napriek mnohým výhodám, ktoré poskytuje so sebou prináša aj negatívne účinky na niektoré stavebné materiály. Nedostatočne ošetrené drevo sa vplyvom slnečných lúčov môže doslova rozpadať či výrazne zmeniť farbu. Plast slabne a stáva sa krehkejším. Menej kvalitná plechová či asfaltová strešná krytina sa môže vplyvom slnka vyduť. Nepodceňujte preto výber kvalitných a vhodne upravených materiálov.

 

Stručne povedané, už pri návrhu projektu domu je dobré nezanedbať možné účinky slnka na konštrukciu domu. Pozrite sa na nasledujúce príklady domov z celého sveta, pri ktorých dizajn neignoruje vplyv slnka, ale naopak, stáva sa inšpiráciou pre originálne prevedenie domu.

 

Pokiaľ projekt domu zahŕňa veľké okná, je vždy dôležité zabezpečiť kvalitné vonkajšie tienenie. Vnútorné tienenie síce môže pomôcť zredukovať oslnenie, no nemusí zabrániť prehriatiu, keďže teplo je v tomto bode už vo vnútri budovy. Existuje hneď niekoľko spôsobov ako na to, ktoré zaručujú nielen funkčnosť ale aj estetickosť.

 

projekt-domu-vyuzitie-slnecnej-energie-4

 

projekt-domu-vyuzitie-slnecnej-energie-5

 

Architekt pri návrhu tohto domu vytvoril jednoduchý presklený obývací priestor, ktorý poskytuje krásny výhľad na blízke jazero. Počas horúcich letných mesiacov funguje ako tienenie presahujúca strecha, ktorá síce neprepustí slnečné lúče do interiéru, no zároveň ani nebráni vo výhľade, ako napríklad žalúzie.

 

projekt-domu-vyuzitie-slnecnej-energie-1

 

Zachovať výhľad na okolie ale chrániť proti prenikaniu slnka bolo aj v tomto prípade prioritou. Tu pomohla drevená pergola, ktorá ponúka podobné výsledky ako presahujúca strecha. Vďaka pergole je tiež znesiteľnejší pobyt v exteriéri počas horúcich dní.

 

pergola-konstrukcia-a-dizajn-4

 

Tento dom bol v snahe ušetriť náklady na energie navrhnutý tak, aby bolo možné čo najlepšie využiť slnečné svetlo a minimalizovať potrebu umelého osvetlenia počas dňa. Ku klasickým fasádnym oknám pribudli svetlíky, ktoré pomohli maximalizovať presvetlenie interiéru, zabezpečili rovnomernejšie osvetlenie, a tiež prispeli k efektívnej výmene vzduchu v miestnosti. Čistý vzduch vchádza cez fasádne okná a teplý, vydýchaný vzduch stúpa nahor a odchádza svetlíkom.

 

projekt-domu-vyuzitie-slnecnej-energie-3

 

projekt-domu-vyuzitie-slnecnej-energie-2

 

Zdroj: houzz.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať