Poslať na mail

Dnešná téma je tak trochu na odľahčenie stresov, kedy sa človek rád vracia k nejakému svojmu obľúbenému koníčku. Pre mnohých zberateľov je dôležité, aby ich zbierky boli vidieť. Jednak aby sa nimi kochal sám, ale aj pre potešenie návštev. Dnes si popíšeme, ako si takú zberateľskú skrinku veľmi jednoducho osadiť na stenu.

 

zberatelska-skrinka-11

 

Ekonomická náročnosť: ★

 

Realizačná náročnosť: ★

 

Aké náradie k tomu treba?

  • Ceruzka, meter a vodováha
  • Vŕtačka
  • Kladivo
  • Elektrický skrutkovač
  • Uťahovačka

 

Potrebný materiál:

  • Vruty, hmoždinky
  • Bodové svietidlá
  • Vypínač s vidlicou do elektriny
  • Elektrikárske spojky
  • Tesnenie

 

Potrebný čas:

Celkové osadenie a kompletáž dvoch skriniek trvala 6 hodín čistého času.

 

Príprava:

Je dôležité mať jasno, kde skrinky chcete mať. Zvážte, či vám skrinky nebudú niekde prekážať, alebo či budú priďaleko od elektrickej zásuvky. Skrinky majú na predaj v rôznych obchodoch s nábytkom, ale čas od času aj v Lidli, či Kauflande. Tieto skrinky boli vyrobené stolárom z potiahnutej drevotriesky.

 

1. Označenie prvej diery

Poproste niekoho, aby vám pridržal skrinku na požadovanom mieste. Kvôli váhe, skrinku nezostavujte  mimo miesta osadenia, ale zložte si len rám. Pokiaľ je skrinka hotová a váži priveľa, je lepšie demontovať krídla dvier a poličky. Bude sa vám to ľahšie robiť.

 

Ak máte skrinku na mieste, označte si cez rám skrinky len jednu dieru osadenia. Skrinku dáte dole a pomocou vŕtačky (príklepovej) vyvŕtajte dieru (najlepšie veľkosť 8) a vybavte ju potrebnou hmoždinkou. Pozor, podľa typu muriva musíte vybrať aj vhodnú hmoždinku.

 

zberatelska-skrinka-1

 

zberatelska-skrinka-3

 

2. Dáme skrinku do roviny

Skrinku uchytíte vrutom, ale nie do úplného dotiahnutia. Rám sa udrží na tomto jednom vrute. Potom položíte vodováhu na skrinku a vyrovnávate ju až do momentu, keď je v úplnej rovine. Až teraz označíte miesto druhej diery. Takto budete mať istotu, že skrinka bude naozaj v rovine.

 

zberatelska-skrinka-4

 

zberatelska-skrinka-5

 

3. Kompletné pripevnenie

Opatrne skrinku zase odchýlime a necháme chvíľu visieť na jednom vrute. Potom vyvŕtame druhú dieru. Ak máte pomocníka, je dobre, keď vám pod vrtákom pridrží násadec vysávača. Ušetríte si veľa práce s čistením. Na záver obidva vruty dotiahnite na pevno.

 

zberatelska-skrinka-6

 

zberatelska-skrinka-7

 

4. Zadná stena, dvierka, poličky a tesnenie

V tejto fáze sme primontovali zadnú zrkadlovú stenu, sklenené dvierka a sklenené poličky. Pri dvierkach je dobré, keď vám ich niekto pridrží. Z pochopiteľných dôvodov uchycujeme vždy najprv horný kĺb. Pokiaľ nemáte profi prachu-odolnú skriňu, trošku sa zapotíte pri osadení tesnení proti prachu, ale verte, stojí to za to. Nemusíte tak často skrinky utierať od prachu.

 

zberatelska-skrinka-8

 

zberatelska-skrinka-9

 

5. Elektro montáž svietidiel

Pokiaľ si nie ste istí a nerobili ste to, nechajte to naozaj na odborníka. Svietidlá sme zakúpili v bežných predajniach, ako set po 3 halogénových reflektoroch. Na spojenie drôtov sme použili moderné zásuvné svorky, ktoré sú veľmi jednoduché na inštaláciu a dostanete ich vo všetkých elektro obchodoch. Na záver sme pripojili vypínač s 3m káblom a vidlicou. Hotovo. Vyleštiť a osadiť predmetnou zbierkou a môžete sa z toho už len radovať…

 

zberatelska-skrinka-10

 

zberatelska-skrinka-2

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať