Poslať na mail

Lofty sú veľmi žiadaným a moderným spôsobom bývania a vyjadrujú určitý ľahký a štýlový životný štýl. Predtým, než sa však rozhodnete pre investíciu do povaly bytovky so zámerom na prerobenie na podkrovný byt, alebo kúpy podkrovného bytu, mali by ste zvážiť viacero dôležitých kritérií.

 

podkrovny-byt-7

 

Týmto článkom vás rozhodne nechceme odradiť od vášho snu a prosíme neberte to, ako sumár negatív. Chceme vám len predstaviť najdôležitejšie úskalia, na ktoré môžete naraziť.

 

Priestorov na vybudovanie podkrovného obydlia je v meste neúrekom, ale nie každý priestor je na to vhodný. Takisto konštelácia vlastníckych pomerov objektu, či bytovky, takémuto riešeniu niekedy nenapomáha, ba dokonca bráni. Ak kupujete už hotový podkrovný byt, dobre si zvážte nižšie uvedené „problémové zóny“  podkrovných bytov. Pokiaľ chcete prerobiť povalu, alebo iný priestor na obývateľné podkrovie, bez kvalitného projektu môžete naraziť na mnoho problémov. Zdravie krovu, strechy, únosnosť povalovej časti, či absencia sanity a elektrických rozvodov môžu výrazne prevýšiť rozpočtované financie. Pred prerobením je  v tomto priestore obrovské množstvo starých vecí, špiny, trusu a sadzí z komínov, ktoré budete musieť najprv vypratať, prv než vôbec začnete s prerábaním.

 

Výhľad, pocit ľahkosti, originalita

Tak toto sú najčastejšie dôvody investície do podkrovného bytu, či loftu. Veď komu by sa nepáčili nádherné východy, či západy slnka ponad mesto, alebo snehom prikrytú metropolu. Život v byte s krásnym výhľadom dáva určitý pocit väčšieho životného priestoru vďaka väčšej perspektíve ponad mesto.

 

podkrovny-byt-1

 

Aký je ideálny priestor pre loft?

Je to taký priestor, ktorý má vysokú vnútornú (pohľadovú) výšku, bez šikmín, teda s rovnou strechou, aby ste neprišli zbytočne o dôležitý životný priestor. Existuje tu možnosť dobudovania, alebo existencia výťahu na poschodí. Ďalej v ideálnom priestore je minimum podpornej konštrukcie pre strechu, prestupov odvetrania sanity u spodných bytov. Žiadne komíny z iných bytov a ich servisné otvory, pretože sú najmä v povalovej časti a prístup k nim je nutné zachovať. Takže v konečnom dôsledku je takýchto ideálnych priestorov celkom málo. Preto sa to niekedy rieši kompletným zhodením starej strechy a jej krovu a vybudovaním kompletne novej nadstavby. Vyžitie bývalých industriálnych priestorov je na Slovensku ako šafránu. V pamiatkových zónach môže byť daná nehnuteľnosť navyše chránená a akýkoľvek zásah tak musí byť ešte schválený príslušným úradom.

 

podkrovny-byt-2

 

Priestorové obmedzenie

Nosná konštrukcia strechy výrazne ovplyvňuje tvar budúceho bytu. Pokiaľ má dom klasickú sedlovú strechu, musíte rátať s tým, že nie každú opornú vzperu a klieštinu budete môcť odrezať, aby ste mali priestor voľne priechodný. Toto sa posúdi v statickom posudku, dokonca sa musí krov zase v iných miestach spevniť (pokiaľ nechcete aby vám neprekážali konštrukčné prvky strechy), keď ste ho niekde museli oslabiť. Dispozícia budúceho obytného priestoru má potom väčšie obmedzenia a vzniká viacero priestorových oblastí, kde sa nič poriadne nezmestí, alebo nemajú vhodné využitie. Preto je viac než potrebné oko skúseného architekta, ktorý všetky tieto „premenné“ vie dispozične využiť vo váš prospech.

 

Takisto sme už vyššie popisovali, že často krát je v týchto priestoroch prístup ku servisným otvorom komínov, ktoré majú najmä staré bytovky. A pokiaľ sa komíny používajú, tak nebudete ich môcť zamurovať, alebo prekryť sadrokartónovou stenou. U starších bytoviek sa kedysi nerátalo so zaťažením povalovej časti a strop bol robený z trstinových roštov a škváry a pokiaľ sa tam chce vybudovať nová podlaha z betónu, musíte rátať aj so statickým spevnením celej stavby spevňujúcimi prekladmi, čo má samozrejme veľký vplyv na náklady prestavby. Posledným a niekedy nepríjemným obmedzením môže byť aj pomerne hlučná strojovňa výťahu pre nižšie poschodia. Preto treba zvážiť výskyt vibrácií a spôsob odhlučnenia tohto priestoru.

 

podkrovny-byt-4

 

podkrovny-byt-3

 

Šikminy a komfortná úžitková plocha

Ach tie šikminy. Vyzerá to netradične, až priam romanticky. Avšak výrazne obmedzujú životný priestor. Úžitková plocha sa počíta 120 cm od budúcej podlahy. Skutočná obývateľnosť priestoru je však definovaná svetlou výškou, ktorá by mala mať aspoň 180 cm. Všetok priestor, ktorý je nižší, komplikuje pohyb a aj keď sa dá využiť na miesta, kde sa napríklad nestojí (sedenie, posteľ, úložný priestor, alebo vaňa kúpeľne), i tak vám garantujeme, že pár krát za rok dáte „čelo“ o takúto stenu. Pri plánovaní projektu a zateplenia treba rátať s výrazným znížením svetlej výšky, pretože po sprísnených normách sa odporúča použiť podstatne hrubšie izolačné materiály, ako tomu bolo doposiaľ (písali sme tu) a to až 40 cm. Keď to nie je možné (kvôli úspore vnútorného priestoru), alebo nechceme zatepliť z vnútra (kvôli zviditeľnenie krovu, ako súčasti architektúry budúceho bytu), môžeme to spraviť aj z podstrešnej strany , avšak demontáž a montáž krytiny opäť vytvára tlak na váš rozpočet.

 

podkrovny-byt-5

 

Logistika

Nie vždy sa do úrovne prebudovaného podkrovia z dôvodu vysokých nákladov na prestavbu urobí výťah a preto všetky nákupy a materiál v takomto prípade nosíte minimálne posledné poschodie ručne. Mladí rodičia potom majú celkom problém s kočíkmi a detskými bicyklami. Ak sa však robí prestavba komplexne pre viacero bytov, rozrátavajú sa náklady na výťah do obstarávacej ceny nových bytov. Vzhľadom na dostavbu nových bytov nie sú už k dispozícii takmer žiadne nové pivničné priestory (už boli rozdelené medzi pôvodné byty) a preto niekedy aj bicykle, lyže a kompóty končia žiaľ v podkrovnom byte.

 

podkrovny-byt-6

 

V druhej časti článku budeme pokračovať so zoznamom najdôležitejších faktorov pri výbere vhodného priestoru pre podkrovný byt.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať