Poslať na mail

V článku si ukážeme viacero prípadov a typov rezov sadrokartónu, na ktoré najčastejšie naďabíte pri vašom projekte. Dokonca si ukážeme obkresľovaciu techniku na komplikovanejšie rezy.

 

rezy-sadrokarton-9

 

 Nástroje:

  • technický nožík
  • pravouhlé oceľové pravítko
  • meter a ceruzka
  • píla na vypichovanie

 

Rezanie sadrokartónu je prekvapivo jednoduchá záležitosť, ak dodržíte zopár pravidiel a získate určitú prax samotným rezaním.

 

Prvou zásadou je mať ostrú (novú) rezaciu čepeľ na vašom technickom nožíku (orezávač). Prosím nepracujte s takým, čo nie je v ruke pevný, je príliš ľahký, alebo ste ho dostali, ako reklamný predmet. Takéto nástroje vám viac uškodia, ako pomôžu. Ak teda nožík je ostrý, jeho hrana prenikne hornou vrstvou dosky a spôsobí presný zlom dosky v mieste rezu. Naopak tupý nožík spôsobí „zberanie“ papierovej vrstvy pod čepeľou a je potreba väčšej sily. Z tohto dôvodu je aj rez tupou čepeľou nebezpečnejší. Pri tak vysokom tlaku vám nožík môže uskočiť do strán, alebo jednoducho skĺznuť a spôsobiť zranenie.

 

Ďalšie pravidlo je držať prsty mimo dráhy rezu. Voľnú ruku majte preto niekde na strane.

 

Pre zachovanie prvých uhlov rezaných dielov môžete použiť koncové hrany dosiek, ktoré sú zarezané výrobcom a sú dokonale rovné. Pomocou týchto hrán viete jednoducho označiť rovnobežné línie budúceho rezu.

 

Krok 1 – rez

Označte líniu rezu tak, aby rozmer bol 4-5 mm menší, ako celkový priestor potrebný na zakrytie. Pomocou technického noža zarežte líniu rezu zo sadrovej strany. Môžete rez zopakovať, aby ste dosiahli dokonalý zlom. Na zarezanie jednoznačne používajte oceľové pravítko, ktoré vám udrží líniu naozaj rovnú.
 
Zvyšky nepotrebného sadrokartónu, môžete zhruba každých 30-40 cm zarezať a zlomiť, aby sa vám ľahšie tento odpadový materiál prepravil do odpadových nádob.

 

rezy-sadrokarton-8

 

rezy-sadrokarton-3

 

Krok 2 – zlomenie dosky v mieste rezu

Na dokončenie rezu stačí už len zatlačiť kolenom zo zadnej (nie pohľadovej) strany sadrokartónu na líniu rezu. To praskne sadru presne v mieste rezu. Papier z druhej strany dosky jednoducho zarežete nožíkom pozdĺž zlomovej hrany.

 

rezy-sadrokarton-5

 

Montáž panelov pod určitým uhlom

Namiesto toho, aby ste merali presný uhol sklonu, ktorý na platňu potrebujete, zmerajte radšej presnú dĺžku a výšku takéhoto priestoru. Preneste namerané hodnoty na sadrokartón a spojte konce meraní pomocou oceľového pravítka a ceruzky. Pomocou technického nožíka narežte túto líniu po celej jej dĺžke a opatrne hranu zlomte.

 

rezy-sadrokarton-1

 

rezy-sadrokarton-4

 

Montáž panelov okolo dverí a okien

Jedna možnosť je presne zmerať rozmery a naniesť línie na sadrokartón a odrezať ho na zemi. Trochu rýchlejšia metóda je, že sadrokartónový panel jednoducho upevníte do konštrukcie i napriek tomu, že prekrýva priestor budúcich dverí, či okna. Ak už je upevnený, môžete ho obrezať po stranách konštrukcie rámu pre dvere pomocou malej pílky na vypichovanie. Rám vlastne poslúži ako línia na zarovnanie.

 

rezy-sadrokarton-6

 

Obkresľovanie nepravidelných tvarov

Ak potrebujete zarezať panel podľa nepravidelných výstupkov napríklad dvoch schádzajúcich sa stien, kde jedna je robená z kameňa, alebo je tam jednoducho nepravidelný a nerovný reliéf, je to celkom jednoduché. Priložte si panel k miestu čo najviac ku koncovej hrane bočnej steny. Potom si vyrobte z kúska dreva jednoduchú pomôcku, pomocou ktorej nádherne obkreslíte celý reliéf steny. Takto získate dokonalú a presne zapustenú stenu aj do veľmi nepravidelných reliéfov. Vyznačenú líniu už len odrežte pílou na vypichovanie.

 

rezy-sadrokarton-7

 

Zdroj: diyadvice.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať