Poslať na mail

Čo je vhodné urobiť predtým, než zakúpite stavebný pozemok? Aký projekt rodinného domu zvoliť a ako orientovať pozíciu domu na pozemku? Akú veľkú záhradu chceme a čo to pre nás znamená do budúcnosti? Tieto a ďalšie témy sa pokúsime popísať v nasledujúcom článku, ktorým chceme pomôcť budúcim staviteľom v ich rozhodovaní.

 

stavebny-pozemok-1

 

Pred tým než kúpite stavebný pozemok je dobré si preveriť niekoľko vecí. Neunáhlite sa pri kúpe pozemku aj keď sa vám neviem ako páči. Seriózny predajca počká a dá priestor na zistenie okolností a nebude na vás tlačiť, že už zajtra to nemusí byť. Radšej nech nie je, pokiaľ nemáte všetky „kontrolky zelené“

 

Územný plán a nariadenia obce

Ak máte nejaký pozemok už vyhliadnutý a boli ste sa naň už aj pozrieť. Je viac než žiaduce, keď navštívite stavebný / obecný úrad mesta, alebo obce a overíte si aký je zamýšľaný plán obce s touto lokalitou a či vo vašej blízkosti sa nechystá masívna výstavba nejakej komunikácie, alebo priemyselného parku, či čističky odpadových vôd. Toto by malo byť zachytené v každom územnom pláne. A pokiaľ vám to predajca ponúka ako stavebný pozemok a vy zistíte, že je to pozemok určený na rekreáciu, kde môžete postaviť chatku 4 x 4 metre, alebo ako lúky a pasienky, tak v tom momente môžete zabudnúť na udelené stavebné povolenie pre váš vysnený domček. Je však u nás „národným športom“, že toto sa obchádza a vznikajú mnohé čierne stavby. Novela stavebného zákona však toto bude v blízkej budúcnosti prísne stíhať a môže sa aj dokonca stať, že úrad nariadi odstránenie stavby.

 

Takisto obec alebo mesto môžu mať vydaný dodatočný regulatív pre výstavbu domu vo vami vybranej lokalite. Môže sa jednať o konkrétne podmienky umiestnenia stavby, pomer zastavanej plochy a zelene, počet podlaží, či dokonca architektonické stvárnenie stavby.

 

Inžinierske siete

Je v blízkosti aspoň elektrina? Pokiaľ áno, je to takmer absolútna podmienka pre stavbu a život. Samozrejme sú úplne pasívne domy bez potreby externých zdrojov energie. Avšak aj dom musíte najprv postaviť a na to je potrebná elektrina. Prítomnosť vody je veľká výhoda. Problémom môže byť nejestvujúca kanalizácia. Súčasné stavebné povolenie vám nevydajú pokiaľ nemáte napojenie na inžinierske siete, alebo nemáte čističku odpadových vôd (pozor, potrebujete dodatočné povolenia od ministerstva životného prostredia SR). Na žumpu môžete skôr zabudnúť, pretože európska únia tlačí na výstavbu kanalizácie.

Vysokonapäťové vedenie elektrickej energie, alebo plynu nemusí byť ani na vašom pozemku, pokiaľ sa však nachádzate ochrannom pásme energetických rozvodov, tak stavbu legálne nezrealizujete. Závisí to od mnoho faktorov, ale v prípade vysokého napätia to môže byť 10-35 m kolmo osi vedenia. V prípade plynovodu to môže byť 4 až 200 m (!), podľa toho o aký typ plynovodu sa jedná.

 

Susedia

Budú to Vaši susedia a preto veľmi doporučujeme stretnúť sa s nimi, predstaviť sa, že máte záujem o kúpu susediaceho pozemku. Takto si jednak „preveríte“ vašu chémiu a zároveň môžete získať detaily o vašom pozemku, ktoré vám predajca neposkytol. Napríklad, či susedia majú studňu a či voda je pitná. Je to dobrý signál, že na vašom pozemku bude voda tiež.

 

Rozmery pozemku a jeho charakter

Šírka pozemku by mala aspoň 15 metrov, pretože ak odrátate 2 krát dvoj metrový odstup od hranice pozemku (definované stavebným zákonom), tak vám zostáva 11 metrov na stavbu a ak stena so zateplením má 50cm tak vám zostáva 10 metrov obytného priestoru. V radových zástavbách môže byť šírka pozemku aj 10 metrov.
Svahovitosť určuje aj ekonomickú náročnosť stavby rozšírenú o kvalitné a dobre prevedené hydroizolácie v miestach kde dom bude pod svahom. Uvedomte si, že pokiaľ máte všade schody, alebo dokonca kaskády, kosačku len s ťažkosťami „vynesiete“ hore. Pripravte si určite nošu na odpratávanie pokosenej trávy.

 

stavebny-pozemok-7

 

Veľkosť pozemku

Je nepísaným trendom, že čím väčší dom a záhrada, tým lepšie. Treba si uvedomiť, že nám rokmi ubúdajú sily a ach nechcete žiť v divočine, musíte sa o záhradu starať. Napríklad pokosenie zastaveného 7 árového pozemku (čo je zhruba bežný štandard) trvá cca jednu hodinu. 4-6 krát za mesiac. Takisto domy s veľkou úžitkovou plochou stoja jednoducho viac (vykurovanie, opravy, údržba). Nie je to hanba mať malý pozemok. Predstavte si, že sa vidíte ako sa staráte pravidelne o záhradu (takmer denne). Nepáči sa vám takáto predstava? Kúpte si teda malý pozemok (2,5 – 4 áre) a budete šťastní, že máte v podstate byt s terasou a malým výbehom. Pre toto riešenie sa rozhoduje čoraz viac ľudí.

 

stavebny-pozemok-3

 

Orientácia domu

V dnešnej dobe úspory energií sa ľudia vracajú k pôvodnej orientácii stavieb a teda na juh. V minulosti, keď sa kúrilo len drevom a uhlím bol toto významný prirodzený zatepľovací prvok. Na druhej strane však musíte mať dobre prevedenú externú ochranu proti slnku, pretože jednoducho na vašej obľúbenej terase nevydržíte. Externá ochrana môže byť listnaté opadavé stromy, pergoly, markízy či externé žalúzie.

 

stavebny-pozemok-4

 

Na samote u lesa?

Viete si to predstaviť? Byť sami na samote, alebo polosamote? To by bolo báječné. Odstrihnúť sa a mať chvíľku kľud od všetkých. Chvíľku? V tomto prípade to tu bude mať celý život. Preto je dôležité v tomto mať jasno. Budete mať možno deti a tie sú rady v kolektíve ich rovesníkov. Prístup po prašnej ceste? Môže byť ďalší problém, pokiaľ nemáte terénne auto, pretože nie leto a dážď je problém, ale zima, ľad a sneh. Dokonca pokiaľ sneh obec štandardne neodhŕňa, nemusíte sa k vášmu domu ani s terénnym vozidlom 4×4 ani dostať. Toto si veľmi dobre premyslite.

 

stavebny-pozemok-9

 


Aký milý potôčik

Deti by sa u neho mohli hrať. Je to fajn. Ale pozor, vzhľadom na čoraz častejšie vrtochy počasia sa z potoka môže stať takmer v okamžiku rieka, ktorá môže poškodiť vašu záhradu a dom. Preto nie je vhodné stavať všade, obzvlášť v blízkosti potokov. Rýchle záplavy sú čoraz častejším fenoménom.

 

stavebny-pozemok-5

 

V pamiatkovej zóne?

Ak sa pozemok nachádza v pamiatkovej zóne, môže byť problém s napojením sa na inžinierske siete a pamiatkári môžu trvať na dodržaní určitých štandardov, čo v konečnom dôsledku môže predražiť projekt a aj stavbu.

 

Na záver je však najdôležitejší Váš pocit

Veľa napovie aj váš subjektívny pocit. Ktosi raz povedal, že pokiaľ je to nie je jednoznačné „áno“, tak je to „nie“. Skúste si predstaviť, že tam 10 rokov žijete. Je to pre vás vhodné? Cítite sa tam byť šťastní? Ako sa cítite na danom mieste teraz, vám napovie, ako sa tam budete cítiť neskôr. Preto si dajte ešte chvíľočku so samým sebou a precíťte si to.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať