Poslať na mail

Jar je tu a s ňou pomaly prichádza aj čas vysedávania na balkóne. Napriek tomu, že ten zväčša neposkytuje dostatok priestoru, môže sa stať obľúbeným miestom v byte. Práve vďaka tomuto priestoru si môžete vychutnávať príjemný pobyt v exteriéri a to aj v prípade, že žijete v meste. Pekne upravený balkón poslúži na relaxáciu na slnku, a pritom ani nemusíte opustiť byt. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi a príkladmi zariadenia balkónov a vyťažte z toho svojho maximum!

 

balkon-usporiadanie-2

 

Atraktívna a kvalitná podlaha

Pri zariaďovaní balkónov začíname od podlahy. Pri výbere myslite na to aby bola podlaha nie len vizuálne atraktívna, ale aj kvalitná, bezpečná, odolná voči poveternostným podmienkam a nenáročná na údržbu.

 

Keramická dlažba, pokiaľ je správne položená, tieto podmienky spĺňa. Dlažba však vyžaduje vhodný podklad, ktorý zaručí jej dlhú životnosť.

 

Ďalšou možnosťou sú rôzne drevené kazety, či kazety na plastovom základe, ktoré drevo imitujú. Výhodou je určite vzhľad podlahy a tiež povrch príjemný aj na chôdzu naboso. Takéto kazety často fungujú ako skladačky, čo výrazne uľahčuje ich inštaláciu.

 

balkon-usporiadanie-7

 

Pokiaľ túžite po balkóne, ktorý vám z časti nahradí záhradku, môžete siahnuť po umelej tráve. V súčasnosti sú k dispozícii umelé trávniky, ktoré sú takmer na nerozoznanie od tých skutočných, nemusíte sa teda báť neprirodzeného vzhľadu.

 

balkon-usporiadanie-9

 

Funkčný nábytok

Pri malých balkónoch sa odporúča skladací nábytok, ktorý zaberie minimum miesta no stále vyzerá dobre. Skladacie stoličky môžete v prípade, že ich práve nevyužívate zavesiť na stenu, priestor ušetria aj závesné skladacie stolíky. Nezabúdajte ani na pohodlnosť. Stoličky či lavice môžete vyzdobiť vankúšmi vo vybraných farbách, ktoré priestor oživia a zútulnia. Na výber máte z mnohých farebných variant či veľkostí.

 

balkon-usporiadanie-10

 

balkon-usporiadanie-1

 

V prípade, že máte obmedzený rozpočet môžete ako zariadenie využiť obyčajné drevené debničky alebo nábytok z paliet, ktorý si môžete vyrobiť aj sami. Návod nájdete tu.

 

balkon-usporiadanie-5

 

Zeleň

Na balkón nepochybne patrí aj zeleň. Tá priestor oživí a vytvorí atmosféru skutočnej záhradky. Na malé balkóny sa hodia vertikálne a závesné kvetináče, ktoré ušetria kopu miesta. Nebojte sa kombinovať rozličné druhy rastlín, vyberajte kvety rôznych veľkostí a farieb.

 

balkon-usporiadanie-4

 

Dekorácie

Na záver doplňte balkón o pekné dekorácie, ktorými dotvoríte jeho konečný vzhľad. Siahnite po dekoračnom osvetlení, svietnikoch, lampášoch, farebnej deke, koberčeku či vankúšoch.

 

balkon-usporiadanie-3balkon-usporiadanie-6

 

Zdroj: decoist.com, stylisheve.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať