Poslať na mail

Plánovanie výstavby rodinného domu je vždy zdĺhavý proces a človeka niektoré veci ani nenapadnú. Po nasťahovaní sa chytáme za hlavu a komplikovaným spôsobom musíme opravovať dôsledky toho, čo malo byť „od základov“ spravené dobre. Preto sme pre vás pripravili zoznam 11 najčastejšie realizovaných chýb počas výstavby.

 

konstrukcne-chyby-5

 

1. Projekt s nedomyslenými konštrukčnými detailmi

Nechceme sa dotknúť komunity architektov a projektantov, ale bohužiaľ sa niekedy deje v praxi to, že, čo architekt vytvoril v Auto-CADe síce vyzerá dobre, ale v realite sa takýto konštrukčný detail nedá zrealizovať. Potom stavební robotníci konštrukčne „hasia“ riešenie, ktorým chcú dosiahnuť to, čo je v projekte. No a to je práve ten problém. Preto je dobré rozprávať sa s architektom a zistiť, aké reálne skúsenosti so stavbou má. Robil napríklad stavebný dozor pre nejakú stavbu?

 

konstrukcne-chyby

 

2. Chyby v hydroizolácii

Izolácia základovej dosky, alebo obvodových múrov, ktoré budú pod úrovňou terénu. Každý to vie, že je to dôležité, avšak realizačné firmy sa tak ponáhľajú za svojim zárobkom, že mnohokrát túto prácu neurobia dobre. Namiesto toho, aby pracovali s kvalitnými izoláciami (napr. na báze asfaltu, alebo pvc), často natrú stenu tekutou fóliou (majster aj 2 krát) a ešte v ten deň na to pricapia tepelne izolačné dosky. Hotovo. No on áno. Vám po roku začínajú vlhnúť rohy, padať omietka a rozširovať sa pleseň. Niekedy je však izolácia spravená dobre, ale počas iných stavebných prác sa izolácia pretne, ale toto už naozaj nikto nerieši, ale vy opäť áno. Videli sme viac krát nahádzaný všetok stavebný odpad do okopu okolo domu a v dôsledku pohybu sa ostré výčnelky tehál a kameňa postarali o poškodenie hydroizolácie. Nepomôže ani plakať, len chytiť sa lopaty a opraviť to. Bohužiaľ.

 

konstrukcne-chyby-1

 

3. Nesprávne zrealizovaná strecha

Hovorí sa, že voda je najlepší stavebný dozor. Áno je to pravda. A tak po izoláciách spodku domu, je najčastejší problém nesprávne zrealizovaná strecha. Výsledok? Najčastejšie vám začne zatekať do interiéru. Preto dbajte o to, aby ste nemali len najlacnejšieho realizátora, ale takého, ktorý má v okolí dobré renomé a z ktorého cítite, že má záujem o vás a vašu stavbu. Prehľad najčastejších chýb u striech nájdete tu.

 

konstrukcne-chyby-2

 

4. Výška finálnej podlahy

Každá podlaha od základovej dosky má svoju skladbu a potrebu minimálnej hrúbky pre každú jej vrstvu. Pokiaľ toto nie je dobre spravené a vám osadia dvere, alebo francúzske okná príliš nízko, je to dosť problém. Potom sa kompenzuje výška menšou tepelnou izoláciou, alebo ešte lepšie poterom, ktorý je nedostatočne hrubý. I tak sa dostanete tesne pod úroveň otvárajúcich sa dverí. No niekedy sa dvere dajú otvoriť len do polky, lebo bohužiaľ podlaha je vysoko., alebo vám začne praskať dlažba a vy neviete prečo. Videli sme všeličo, aj to, že firmy si ani nespravili váho-rys (ľudovo Vágris), podľa ktorého by sa mali v celom dome orientovať.

 

konstrukcne-chyby-3

 

5. Nesprávne vypočítané, alebo zrealizované schody

Toto je téma sama o sebe. Schody sa v projekte vypočítajú dobre, ale pokiaľ ich realizácia nie je kontrolovaná dozorom, zistíte (neskoro), že vám nesedia výšky s budúcimi (konečnými) podlahami. Schody plné železobetónu je veľmi ťažké odstrániť a opraviť ich je skutočne náročné, až nemožné. V praxi to vyzerá tak, že všetky schody majú napríklad 16 cm výšku schodnice a posledný 7 cm, alebo dĺžka podstupníc je rozdielna. Alebo sa vám schody stáčajú nad pochôdznym miestom a sú ešte príliš nízko, aby sa bez udretia hlavy tade dalo prejsť.

 

konstrukcne-chyby-4

 

V pokračovaní článku sa pozrieme ešte na ďalších 6 realizačných problémov  počas výstavby rodinného domu.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať