Poslať na mail

Ľudia si betón často spájajú so stavbou a hrubou prácou. Nie vždy to však tak musí byť. Betón aj napriek jeho tuhosti a pevným vlastnostiam je veľmi dobrý materiál na tvorbu zaujímavých predmetov. Nechajte sa inšpirovať skvelými nápadmi.

Kde vznikla myšlienka využívať betón nie len v hrubej stavbe, ale aj v menších dekoračných predmetoch? Grécko! Temperamentná krajina, z ktorej pochádza všetka múdrosť, ale aj špecifická architektúra. Práve Gréci sú považovaní za majstrov v budovaní krásnych predmetov z betónu a mramoru. Pravda je však taká, že za výmyslom betónu stoja Rimania, ktorý tento vše-materiál priniesli do Grécka. Práve z betónu sú postavené historické pamiatky, ako Koloseum, Pantheon, či grécke akvadukty.

Teraz je betón každodennou súčasťou našich životov. Už si ani neuvedomujeme, že je v našom okolí. Je z neho vyrobený chodník, po ktorom chodíme každý deň do práce, či budova, v ktorej sídli naša firma. Je však využitie betónu také obmedzené, alebo sme jeho vlastnosti ešte neocenili?

Vyrobte si vlastný betónový kúsok!

 Betón je vlastne zmes. Je to zmes cementu, kameniva (piesok, štrk, drvené kamenivo) a vody. Čím menšia frakcia kameniva je použitá, tým je betónová zmes jemnejšia. Samozrejme, ak si idete vyrábať doplnky z betónu, odporúča sa použiť piesok, ktorý vytvorí jemnú masu.

 

 

 

beton

 

Následne už môžete začať tvoriť. Rozrobte si betón. Myslite na to, že ak si ho vyrobíte veľa môže vám zatuhnúť. Takže myslite na to, že menej je niekedy viac :).

beton

 

Použite nádobu, ktorá je vhodná na miešanie betónovej zmesi. Takže prístupná s väčším otvorom, taktiež si samozrejme vyberte nejakú staršiu nádobu, nakoľko sa pri miešaní môže poškodiť.

 

beton2

 

 

Následne prichádza realizácia. Všetko zavisí od vašej kreativity a požiadaviek na váš nový výrobok. Najlepšie je, aby bol obal ľahko manipulovateľný. To znamená, v prípade, že si robíte kvetináč, použite napr. polystyrén, ktorý si spojíte k sebe a vytvoríte si tak krásny črepník.

beton3

 

Zaujímavé je práve riešenie, pri ktorom použijete gumené rukavice. Práve tie sú jednoducho odnímateľné, takže po zatuhnutí, ich jednoducho roztrhnete. Do rukavice aplikujte betónovú zmes, prípadne, tak ako na obrázku si ju môžete prispôsobiť na obrys pohára a môžete si tak vytvoriť jedinečnú záhradnú podložku pod váš ná

poj.beton4

 

Ako forma na vaše výrobky vám môže poslúžiť aj papierový obal z nápojov, napr. z mlieka, alebo džúsov. Tento obal je vhodný hlavne kvôli tomu, že je pevný, takže dobre drží pri plnení, ale je ľahko odnímateľný pri zatuhnutí.

Dúfame, že sme vás inšpirovali a vyrobíte si nejaký zaujímavý výrobok. Ak vás náš článok inšpiroval a chcete sa so svojím výrobkom pochváliť, neváhajte a pošlite nám fotku vášho výrobku na náš mail, alebo facebook.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: http://www.doityourself.com/stry/why-arent-you-making-stuff-out-of-concrete

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať