Poslať na mail

Teplé dni sú pomaly tu, a preto ak chystáte na leto akékoľvek práce s betónom uistite sa, že ste na ne dobre pripravení. Horúce počasie, ale aj silný vietor môže podstatne ovplyvniť celý proces betónovania. Prečítajte si naše odporúčania a smelo sa pustite do práce!

 

Teplota vzduchu, teplota betónu, relatívna vlhkosť vzduchu a rýchlosť vetra – to sú základné činitele, ktoré zásadne ovplyvňujú rýchlosť vysušovania betónu a teda aj celkovú prácu s ním. Pred tým ako s betónovaním začnete, ale aj počas všetkých troch fáz celého procesu, je potrebné zohľadniť každý z nich. Dodržujte nasledujúce zásady a vyvarujete sa tak následkom extrémnych podmienok počasia.

betonovanie-horuce-pocasie

 

1. fáza – plánovanie a príprava

Betónovanie odporúčame realizovať v čase chladnejších častí dňa. Pokiaľ je to možné, postarajte sa o to aby bolo miesto betónovania čo najlepšie uchránené pred priamym slnečným žiarením.  Vopred si prichystajte všetku techniku a materiál určený na ošetrovanie betónu, aby ste neskôr nestrácali čas. Pred tým ako začnete s ukladaním betónu, zamerajte sa na dôkladné navlhčenie výstuže, debnenia a podkladu. Pozor však na mláky. Pokiaľ sa počas zvlhčovania vytvoria, odstráňte ich.

betonovanie-horuce-pocasie-5

 

2. fáza – ukladanie a zhutňovanie

Zásadou betónovania v skutočne horúcom počasí je čo najvyššia rýchlosť jeho spracovania. Pokiaľ totiž betón začína tuhnúť už ho nemôžete použiť. Pri ukladaní betónu pravidelne kontrolujte jeho teplotu. Pokiaľ nie je stanovené inak, maximálna teplota betónu vo vnútri betónovej konštrukcie by nemala prekročiť +65°C.

betonovanie-horuce-pocasie-2

 

3. fáza – ošetrovanie betónu

Po uložení betónu zaistite ochranu proti predčasnému vysušeniu. Dôležité je aby ste čerstvý betón udržiavali vo vlhkom stave. Pravidelne naň aplikujte nástrek vhodného ošetrovacieho prostriedku alebo ho jednoducho pokropte vodou. Vďaka tomu nedôjde k vzniku nepekných zmrašťovacích trhlín. Pokrytím plochy betónu fóliou alebo rohožami ho zase ochránite pred účinkami silného vetra a dažďa. Vyvarujte sa tiež skorému odstráneniu debnenia.

 

betonovanie-horuce-pocasie-3

 

betonovanie-horuce-pocasie-4

 

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky, odborné rady a tipy o tom ako stavať!
Tieto články by vás mohli tiež zaujímať